Padi dan lauk pauk asal Sarawak

PETANI wanita dari Rumah Panjang etnik Iban Kampung Putat menuai padi menggunakan cara tradisi yang disebut dalam bahasa Iban ‘Ketap’ berada dalam kawasan pilihan raya DUN Lingga. – Foto Mohd Fadli Hamzah
Photo: PETANI wanita dari Rumah Panjang etnik Iban Kampung Putat menuai padi menggunakan cara tradisi yang disebut dalam bahasa Iban 'Ketap' berada dalam kawasan pilihan raya DUN Lingga. - Foto Mohd Fadli Hamzah
 
SEORANG petani, Aci Slota, 55, menjemur padi huma di hadapan rumahnya di sebuah perkampungan Rumah Panjang di sebuah daerah di Daro, Mukah, Sarawak. Bertani padi huma adalah mata pencarian utama penduduk di sini di samping mengusahakan ladang kelapa sawit dan berkebun. – Foto Mohd Kamil Rahim
Photo: SEORANG petani, Aci Slota, 55, menjemur padi huma di hadapan rumahnya di sebuah perkampungan Rumah Panjang di sebuah daerah di Daro, Mukah, Sarawak. Bertani padi huma adalah mata pencarian utama penduduk di sini di samping mengusahakan ladang kelapa sawit dan berkebun. - Foto Mohd Kamil Rahim
Like · ·
 
 
 
 
 
 
 
ENAK…Dawas anak Nasu, 67, menunjukan ulat sagu yang di jual di pasar Satok. Masyarakat pribumi Sarawak terkenal dengan pelbagai jenis sajian dan makanan tradisional yang kebanyakannya diperoleh dari sumber alam semula jadi. Salah satu makSee More
Photo: ENAK...Dawas anak Nasu, 67, menunjukan ulat sagu yang di jual di pasar Satok. Masyarakat pribumi Sarawak terkenal dengan pelbagai jenis sajian dan makanan tradisional yang kebanyakannya diperoleh dari sumber alam semula jadi. Salah satu makanan eksotik yang popular adalah ulat sagu (rumbia) atau turut dikenali sebagai tindoh atau ulat mulong ataupun matar. Nama Saintifik bagi ulat sagu ini dikenali sebagai 'Rhynchophorus Ferruginenus'. Pada masa sekarang, ulat sagu ini mempunyai pasaran dan nilai yang sangat tinggi terutama di pasaran tempatan. - Foto Khairul Ghazali
 
ORANG ramai membeli buah dabai di pasar Satok. Buah Dabai dalam bahasa saintifik dipanggil sebagai Canarium odontophyllum merupakan sejenis buah yang menyerupai buah kurma. Biarpun buahnya keras bagaikan batu namun cukup popular di negeri ini dan dijual pada harga antara RM3 hingga RM30 sekilogram mengikut kualiti. Difahamkan, buah dabai mengandungi protein, lemak dan karbohidrat. Selain isinya yang enak, bijinya juga boleh dimakan namun terpaksa memecahkan lapisan keras terlebih dahulu sebelum mendapat bijinya yang terasa seperti kacang segar. – Foto Khairul Ghazali
Photo: ORANG ramai membeli buah dabai di pasar Satok. Buah Dabai dalam bahasa saintifik dipanggil sebagai Canarium odontophyllum merupakan sejenis buah yang menyerupai buah kurma. Biarpun buahnya keras bagaikan batu namun cukup popular di negeri ini dan dijual pada harga antara RM3 hingga RM30 sekilogram mengikut kualiti. Difahamkan, buah dabai mengandungi protein, lemak dan karbohidrat. Selain isinya yang enak, bijinya juga boleh dimakan namun terpaksa memecahkan lapisan keras terlebih dahulu sebelum mendapat bijinya yang terasa seperti kacang segar. - Foto Khairul Ghazali

1

 
WALAUPUN seberat 70 kilogram dan hanya menggunakan motosikal untuk membawa terung emas sejauh 100 kilometer melintasi sempadan ia tetap sampai di pekan Serikin dalam keadaan baik dan segar. Bagi Andan kikim, 34, ia adalah rutin baginya setiap menjelang hari Jumaat ke pekan berkenaan kerana pekan Serikin, Bau akan dipenuhi pelancong dan baginya ia lubuk emas untuk dirinya dan keluarga untuk mencari rezeki. – Foto Azahan Rosli
Photo: WALAUPUN seberat 70 kilogram dan hanya menggunakan motosikal untuk membawa terung emas sejauh 100 kilometer melintasi sempadan ia tetap sampai di pekan Serikin dalam keadaan baik dan segar. Bagi Andan kikim, 34, ia adalah rutin baginya setiap menjelang hari Jumaat ke pekan berkenaan kerana pekan Serikin, Bau akan dipenuhi pelancong dan baginya ia lubuk emas untuk dirinya dan keluarga untuk mencari rezeki. - Foto Azahan Rosli
 
HASIL tangkapan…Awang Sadie Awang Abdullah 65, menunjukkan hasil tangkapan udang galah dengan menggunakan pancing di Sungai Batang Kayan, Lundu, Kuching. – Foto Azahan Rosli
Photo: HASIL tangkapan...Awang Sadie Awang Abdullah 65, menunjukkan hasil tangkapan udang galah dengan menggunakan pancing di Sungai Batang Kayan, Lundu, Kuching. - Foto Azahan Rosli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s